Kongerigets tilstand

Først brok! Dernæst et par ord der undskylder at jeg går i samme fælde som brokken handler om. Derefter et par ord om et helt ligegyldigt emne.

Det skal med andre ord handle om tronfølgelovsafstemningen.

Og det er mærkeligt. Den betyder ingen som helst ting, men der er meget snak om den. Og det er det vi alle har god grund til at være sure over. I disse dage skulle den mest ophedede debat være om hvilke politikområder de forskellige kandidater til Europaparlamentet har tænkt sig at arbejde med og hvilke løsninger de ser på EU-relaterede problemer, grænsedragninger mellem nationalstaterne og EU osv. osv. Det kunne også handle om Venstres selvmål med at udnævne Jens Rohde som spidskandidat, eller man kunne spørge Konservative om hvorfor de opstiller en abortmodstander, når det ikke er deres politik. Men det er ikke den diskussion, vi tager. Den diskussion, vi tager er i stedet en diskussion om at strømline arvefølgelovgivningen, sådan at den er kllar til det, hvis det om 65 år skulle vise sig at kongens ældste barn ikke kan indtage Almalienborg som regent, fordi det vil være hendes lillebror der er den retmæssige arving.

Hvorfor er det så at det er det vi diskuterer? Det er der flere grunde til, men den vigtigste er, tror jeg, at det ikke er en afstemning der betyder noget. For uanset om vi stemmer ja eller ej, vil det ikke få nogen effekt de næste ca. 60 år. Derfor er afstemningen helt perfekt til at protestere mod det man nu vil protestere imod. Der er ingen tvivl om at at et faldet forslag vil give anledning til en masse gætterier om hvad afvisningen betyder. Det tror jeg ikke man skal kloge sig alt for meget på. I stedet skal man nok betragte afstemningens uaktualitet som den vigtigste grund til at vælgerne tør formaste sig til at gøre noget andet end det et meget bredt flertal i Folketinget har anbefalet.

Det er også denne uaktualitet der gør det svært for politikerne at argumentere overbevisende for at vi skal stemme ja til noget, der muligvis, muligvis ikke, bliver aktuelt om 60 år. For man kunne jo sige at vi der vil være døde (ca. 100 år eller mere) til den tid, måske skulle overlade afgørelsen til dem der er levende, når det bliver aktuelt. Og man kan også sige at skulle vi ende med ikke at vedtage ændringen, er der altså 60 år for politikerne til at modne folket til denne fuldstændigt ubetydelige beslutning.

Og det med det ubetydelige er mit andet væsentligste argument for at dette er den fødte tabersag. Regenten har ingen indflydelse på nogetsomhelst i dette samfund. Man kan naturligvis argumentere for at kongehuset er et levn fra fortiden som er ude af trit med et moderne, demokratisk samfund, og at det derfor ingen plads har i dette samfund, men meget mere rigtigt er det at sige at kongehuset er en politisk set, helt ubetydelig institution, der ikke gør nogen forskel om den er der eller ej. Det betyder at selvom vi indfører noget så moderne som ligestilling i kongehuset, har det ingen værdi overhovedet, heller ikke som signal om at kvinder og mænd er lige, for det at ligestille en prinsesse, der måske findes om 60 år, er en helt tom gestus, hvorimod en gennemførelse af reel lønmæssig ligestilling fra i morgen, ville være en reel handling, der ikke bare ville være en tom, ubetydelig gestus.

Om dette kunne være undgået, ved jeg ikke, men sikkert er det at den kampagne som man i huj og hast fik op at stå, ikke hjælper synderligt meget, fordi den prøver at spille på ironi og humor, men samtidigt prøver at være balanceret. Det kan ikke lade sig gøre, og derfor er kampagnen også blevet kritiseret en del. Både fra modstandere og tilhængere af afstemningen.

Det leder mig til dages gode råd til politikerne: Næste gang vi skal stemme om fx en EU-traktat, skal I bare lægge en helt ligegyldig afstemning den samme dag, så kan vi diskutere den ubetydelige afstemning, mens vi vedtager det der detyder noget uden yderligere indvendinger.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Kommunikation, politik, valg. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s