Mogens er død

Da jeg var dreng var jeg helt vild med olsenbanden. Det er jeg stdigvæk, men for et par år siden gik det op for mig at Egon Olsen ikke var den geniale forbryder jeg troede han var. For hvem er genial, når han eller hun samtidigt arbejder sammen med (mennesker han oven i købet selv siger er) hundehoveder og lusede amatører?

Det var ikke den type mennesker Niels Bohr og Einstein legede den lille kernefysiker med. De oplevede heller ikke det samme som da Peter fra Vojens (der altid kom forbi om sommeren), Jens Christian Murer og jeg selv vha. gær, vand og sukker komponerede en drik, der skulle have været vin, men ikke helt levede op til forventningerne hos de sammensvorne. Den berusende effekt udeblev helt og holdent, men visse andre af vinens kvaliteter, nemlig ondt i maven og opkastninger, havde vi stort helt til at reproducere.

Vi havde foretrukket det omvendt.

Begavet og anarkistisk

Den netop afdøde Mogens Glistrup mindes i disse dage som en begavet og anakistisk samfundsrevser som det gik galt for (se fx http://nielskrause.blogs.berlingske.dk/2008/07/02/den-begavede-systemstormer/, http://jp.dk/indland/article1383038.ece, http://www.information.dk/161633, http://avisen.dk/mogens-glistrup-er-doed_13442.aspx). De fleste kommentatorer beder os endda huske Glistrup for det gode og glemme det ikke så gode. Men jeg er bare ikke sikker på at det egentlig vil være i Glistrups ånd. At der i hans optik er noget der er godt og noget der er mindre godt. For Glistrup må hans synspunkter, hvor horrible de end forekommer andre, vel alle være netop det: Hans synspunkter. For mig at se kan vi ikke botanisere i Glistrups synspunkter, så nulskattetanker og kampen mod muhammedanerne hænger sammen. Glistrup var en pakke og det er pakken vi skal vurdere. Ellers ender vi som manden der havde fået nye tænder og blev spurgt om de var gode. “Jo,” svarede han. “Til at tygge med dur de ikke, men til at læse med er de helt vildt gode”.

Vi kan altid finde noget godt at sige om folk, hvis vi må plukke de synspunkter, vi er enige i. Men det må vi ikke.

Tilbage til start

Når Mogens Glistrup, som Egon Olsen, nok ikke, sin viden om skattepolitiken til trods, var et geni, skyldes det tre ting:

1) Han omgikkedes med folk hvis politiske begavelser satte dem i stand til at lave det politiske modsvar til vinen ovenfor. De fleste er da heller ikke at finde i politik mere. Jeg selv fortsatte heller ikke som vinbonde.

2) Han røg i fængsel for sine skattetransaktioner. Han var altså ikke så god som han troede.

3) Han parti blev først en succes da det smed ham ud og skiftede navn.

Glistrup lever

Én ting der er sikkert om Mogens Glistrup er at det sidste ord i sagaen om Mogens Glistrup ikke er sagt endnu. Få mennesker kunne som han få folks sind i kog. Der findes passionerede fortalere for hans synspunkter og som grundlæggende mene at han havde ret i alt. Der er dem der mener at der er den tidlige og den sene Glistrup. Og så er der dem der mener at han fik ret i noget, men at samtiden hverken ville eller kunne se at han havde visse pointer.  Til sidst er der dem der mener at han ikke havde ret i noget. Alle dem kan vi se boltre sig på bloggerne rundt omkring. Det er det rene kaos.

Og dét er i Glistrups ånd.

Dette indlæg blev udgivet i politik. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s