Dansk Folkeparti. Danske, ikke naive

Også Dansk Folkeparti, http://www.danskfolkeparti.dk/Udlændingepolitik614.asp, forholder sig til udlændingepolitiken. Det gør de ud fra en opfattelse af hvad det vil sige at være dansk og hvad Danmark er for et land. Det formulerer de på denne måde:

Danmark er et godt, hjertevarmt og velstående land. Derfor hjælper vi som noget helt selvfølgeligt mennesker, som flygter fra livstruende situationer. Vi giver dem beskyttelse i vores land, og vi hjælper til med nødhjælp og genopbygning i verdens katastrofeområder og brændpunkter.

Disse formuleringer af hvad Danmark og danskhed er, står umodificerede. Det vil sige at de udtaler sig med sikkerhed om hvad Danmark er. Dermed skaber Dansk Folkeparti på tekstniveau et meget positivt billede af Danmark og danskerne. Dette billede kontrasteres både tekstuelt og indholdsmæssigt. Tekstuelt sker ved ved bruge af ‘men’: ‘Men vi skal hjælpe med ansvarlighed.’ Dette kan man parafrasere til noget i stil med ‘vi er venlige, men ikke naive’.
I den første halvdel af teksten, er relationen mellem udlændinge og danskere ikke defineret, og i det omfang, man kan tale om en relation, er de ligestillede i ordet ‘ingen’. ‘Ingen’ benyttes i en opremsning med tre elementer, hvor de to første indeholder danskere og udlændinge i ‘ingen kan være tjent med’. Den sidste del af opremsningen er forskellig fra de to første. Den lyder: ‘og ingen kan være tjent med, at vi i misforstået godhed lader værdier som frihed, ligestilling og demokrati underminere.’
Det der gør den sidste del af opremsningen forskellig fra de to andre, er at der optræder et ‘vi’. Dette viser, tilbage til ‘Danmark’, og dermed sker der en ændring i det opremsningen udtrykker, for hvor ‘ingen’ de to første gange kunne betyde ‘hverken danskere eller udlændinge’, betyder det den tredje gang ‘ingen danskere’. Det gør det fordi konstruktionen ‘at vi i misforstået godhed lader værdier som frihed, ligestilling og demokrati underminere’, viser at der er en uoverensstemmelse mellem ‘vi’ og dem der kunne være interesserede i at underminere frihed, ligestilling og demokrati. Hvem det er der vil det, kan vi ikke se i denne sætning, for det siger teksten ikke, men det er klart at dem der kunne have denne interesse ikke kan være danskere og dermed er det at ‘ingen’ bliver begrænset til ‘ingen danskere’.
I tekstens sidste afsnit, er der klart en ‘vi-de’-opdeling. Danskerne skal stille krav til de udlændinge der er i landet. Dansk Folkeparti parafraserer det gamle socialdemokratiske slogan om at yde før man kan nyde: ‘Vi skal stille krav om, at indvandrere uddanner sig og deltager på arbejdsmarkedet, så de kan bidrage til den velfærd, som de nyder godt af’
Teksten sluttes af med formuleringer der viser at DF mener at udlændinge er en fare for det danske samfund, og at det danske samfund som karakteriseres i de første linjer, er i fare for at blive ødelagt af udlændinge der ikke kan eller vil overholde de danske love:

Og vi skal stille krav om, at indvandrere følger danske love, regler og grundlæggende værdier som ligestilling, demokrati og ytringsfrihed – for kun på den måde kan vi sikre, at vi også i fremtiden har et godt, dansk samfund.

Det interessante her er at DF mener at det er nødvendigt at understrege at man skal følge landets love. Det viser at DF mener at der er grund til at tro at der kunne være mennesker der, selvom om de bor i landet, ikke vil integrere sig og at det vil medføre at det danske samfund ødelægges af disse mennesker.
Samlet kan man sige at DF tegner et billede af Danmark som et godt land der er godt beskyttet af Dansk Folkeparti.

Opr. udg. på http://valg07.ruc.dk/index.php/oersten/index

Dette indlæg blev udgivet i Kommunikation, politik, valg. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s