Terrorkommunikation og kommunikationsterror

Mange troede at det nye var oplevelseskommunikation eller placebranding. Men det er det ikke. Det nye er terrorkommunikation. Og terrorkommunikation er to ting. Den ene er når terroristerne kommunikerer og den anden er når politikere reagerer på terror.

Sild er godt

Men lad os lige kikke på et billede af en stime sild først. Sild er kloge dyr. Derfor bevæger de sig i stimer. Det betyder at den enkelte sild næsten ikke løber nogen nævneværdig risiko for at blive ædt af et af havets rovdyr. Det betyder også at rovdyrene let kan fange sig en sild en gang imellem. Med andre ord, det man kalder en win-win-situation. På samme måde med terror: det er næsten sikkert at jeg (eller du, kære læser) ikke rammes af terror. Tænk på hvor få der dræbes af terror. Der er intet at være bange for, for vi er som sild. Til gengæld er det let for terroristerne at få ram på os, fordi vi er så mange stimlet sammen på de samme steder. En win-win-situation skulle man tro, men vi ved jo at det ikke passer. Og hvorfor er det egl. at det ikke gør det. Det gør det ikke fordi situationerne er vidt forskellige. Rovdyrene i havet er ikke ude på at skræmme sildene og sildene har ikke blandt sig politikere og medier der kan bruge frygten til at skaffe sig yderligere tilslutning eller øget oplag.

Yderst moderne

Terror er en moderne måde at kommunikere på, fordi den ikke kan undgå at komme i medierne. Fx i dag vil alle de vestlige aviser give Osama bin Ladens terroraktion i USA for fem år siden så meget reklame at man ikke ville kunne købe sig til noget tilsvarende. For flere hundrede milliarder af gratis annoncekroner lige ned i forbryderens lomme. Ingen spindoktorer kunne gøre det bedre, ingen reklamebureauer kan skaffe én enkelt kunde så meget opmærksomhed som den organisation der er ethvert civiliseret samfunds legitime fjende får af de nyhedsmedier som, fik organisationen magt som den har agt, straks ville blive lukket og hvis cheredaktører dræbt og torterede.
Jeg er overbevist om at hvis medierne ville skrue ned for den svulstige retorik, hvormed de er med til at opbygge en organisation som al Queda, hvis de ville bruge mere energi på at fortælle hvor lille sandsynligheden for at blive slået ihjel af disse mennesker der spiller så virtuost på medierne, hvis de ville indsé at den ene mands nyhedskriterier er den anden mands reklamesøjle og hvis de ville forstå at de, medierne selv, er en del af problemet, så kunne det være at måden at behandle disse forbrydere på, ville være anderledes, så kunne det være at medierne i stedet for at portrættere islam som det store dyr i åbenbaringen, ville vise at disse terrorister ikke er muslimer, men kriminelle. Så kunne det også være at politikerne i stedet for at acceptere at vi skal sætte alt muligt stort i værk med specialfængsler, tortur og andet som civiliserede mennesker ikke gør brug af, ville besinde sig og forstå at kriminelle sætter man i fængsel og så kunne de mennesker der bilder sig ind at deres gud har bedt dem om at slå uskyldige mennesker ihjel sidde dér og rådne op sammen med alle de andre andre mordere.

Og så kunne også …

Så kunne de samme medier passende bruge lidt krudt på at spørge Peter Skaarup om, hvad det er for en mistillid til det danske politi der gør at han, når de faktisk er i stand til at optrevle to danske terrorceller, mener at de midler de har til rådighed ikke er tilstrækkelige.
Og de kunne gå lidt mere til biddet, når det handler om hvordan Venstre er ved at sætte sig på TV2 og TV2s radiokanal med en nyhedsredaktør der kommer lige fra et job som Lars Løkke Rasmussens spindoktor og en direktør for TV2s nye radiokanal der er en centralt placeret venstremand. Dette er meget problematisk. Ikke fordi det er Venstre, men fordi det er mennesker der kommer direkte fra den politiske praksis der nu skal være med til at udvælge de nyheder der skal præsenteres for os. Tænk på at hvis de vil tilbage til det politiske, så dur det naturligvis ikke at de er alt for kritiske ved dem der skal tage stilling til om de har en fremtid eller ej.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Kommunikation. Bogmærk permalinket.

3 svar til Terrorkommunikation og kommunikationsterror

 1. clausen siger:

  Qoute
  Og terrorkommunikation er to ting. Den ene er når terroristerne kommunikerer og den anden er når politikere reagerer på terror.
  Unquote

  Men bruger du ikke hele denne artikel på at vise, at der er en tredje form for terrorkommunikation, som er den nonverbale, som kun kommer til udtryk i vore handlinger eller frygt for at handle?

  Eller kunne man måske påstå at det var selve kommunikationen der var terroriserende i kraft af massemediernes vedvarrende forsøg på at vise skræmmebilleder? Vi italesætter meget i terrorens navn som tidligere havde andre kategorier tilknyttet sig!

  Tak for en spændende artikel.
  Thomas

 2. Karsten siger:

  Tak for kommentarene, Thomas. Og jo, du har nok ret i at i forhold til min oprindelige idé med de to typer af terrorkommunikation, kommer teksten til at handle om hvad vi og vore medier gør med terroren.
  Dette meget fint eksemplificeret af noget at den debat der har været for nylig og som, meget kort formuleret går ud på at er man en traditionel lov og orden-politiker á la fx Dansk Folkepart, så drager man dén konklusion at der skal mere kontrol og overvågning til. Og er man en traditionel forbrydere er også mennesker-politiker, á la Socialistisk Folkeparti, drager man den konklusion at der må mere mellemmennekselig forståelse til. Begge (karrikerede) synspunkter er synspunkter de to fløje havde i forvejen og som de blot har tilpasset den nye situation. Begge er eksempler på terrorkommunikation 2, mens fx angrebet på metroer og bygninger er eksempler på terrorkommunikation 1. Dagens forsidehistorier, derimod, er eksempler på terrorkommunikation 3 (som du identificerer og udleder af mine skriblerier.

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s